Az esküvői sütemények közé
tartozik minden sós és édes esküvői aprósütemény, és persze a menyasszonyi torta
is!
Az esküvő helyszíne szabályozza,
hogy mit lehet bevinni a lagzira, de az apró-sütiket és a tortát szint mindenhol
beengedik.
Fontos, hogy elegendő mennyiséggel készüljetek, hogy mindig legyen valami harapnivaló a vendégeknek és ne fogyjon el már pár órával kezdés után.
A sós aprósüteményeknél, pogácsáknál általában azt ajánlják a cukrászok, hogy 5-8 vendégenként számoljatok kb. 1 kiló pogácsával, ha biztosra akartok menni, ehhez jönnek még pluszba az édes aprósütemények.
Fontos, hogy elegendő mennyiséggel készüljetek, hogy mindig legyen valami harapnivaló a vendégeknek és ne fogyjon el már pár órával kezdés után.
A sós aprósüteményeknél, pogácsáknál általában azt ajánlják a cukrászok, hogy 5-8 vendégenként számoljatok kb. 1 kiló pogácsával, ha biztosra akartok menni, ehhez jönnek még pluszba az édes aprósütemények.
A sokféle édes aprósüteményből is
biztosan találtok olyat, amit mindenki szeret. Általában a teasüteményeket,
zserbókat stb. szokták felszolgálni; a modernebb, mázas sütik mellett a
háziasabb ízek, pl. apróra szeletelt rétesek is kedveltek.
Az esküvői vacsorák és az egész
lagzi egyik fénypontja az esküvői torta és annak felvágása. Erre az alkalomra
mindig egy különleges torta készül, amivel vendégeitek nem találkozhatnak
bármilyen cukrászdában. Ezeknek a tortáknak nemcsak az íze, hanem a formája is
mindig rendkívüli.
A torta díszítése mindig
különleges. A máz színe harmonizálhat az esküvő dekorációjával, de akár a
menyasszony ruhájának díszítése is visszaköszönhet benne, egyre népszerűbb
ugyanis a különböző csipkékkel díszített torta.
Ha nem akartok mellényúlni, a fehér vagy a pasztell különböző árnyalatai mindig elegánsak és látványosak.
Ha nem akartok mellényúlni, a fehér vagy a pasztell különböző árnyalatai mindig elegánsak és látványosak.
A mázon kívül egyéb különleges
díszek is rákerülhetnek. Régebben a torta tetején a párról mintázott apró
műanyag vagy marcipán-figurák álltak, ma már inkább virágdíszítéssel
találkozhattok.
Gyakran a díszítés itt is utal a menyasszony ruhájára és különböző gyöngyöket, szalagokat helyeznek rá. Ezek a díszek néhány esetben ehetőek (pl. a gyöngyök cukorból is készülhetnek). A virágdíszítés is készülhet marcipánból, bár ma már sokkal divatosabb és szebb az égetett cukor virág, de néha élő virágokat is ráhelyeznek, ebben az esetben viszont győződjetek meg róla, hogy a virágokat nem kezelték különböző anyagokkal, vegyszerekkel.
Gyakran a díszítés itt is utal a menyasszony ruhájára és különböző gyöngyöket, szalagokat helyeznek rá. Ezek a díszek néhány esetben ehetőek (pl. a gyöngyök cukorból is készülhetnek). A virágdíszítés is készülhet marcipánból, bár ma már sokkal divatosabb és szebb az égetett cukor virág, de néha élő virágokat is ráhelyeznek, ebben az esetben viszont győződjetek meg róla, hogy a virágokat nem kezelték különböző anyagokkal, vegyszerekkel.
Ha tudod, hogy van a vendégek
között pl. cukorbeteg, liszt érzékeny stb., akkor kérhetsz számukra külön mini-tortát
is, ez az apró figyelmesség biztosan segít abban, hogy minden vendéged jól
érezze magát a lagzin.
Az esküvői torta általában több
emeletes, de egyre népszerűbb trend, hogy nem egy nagyobb, hanem több kisebb
mini-torta készül, hogy mindenki megtalálja a kedvenc ízét a kínálatból.
A torta minden apró részletét ti
választjátok ki: a tölteléket, a mázt, a díszítést; nagysága, a szeletek száma
pedig a vendégeitek számától függ.
A hagyományt követve sokan
elteszik a torta legfelső emeletét, a szokás szerint ezt a pár lefagyasztja,
majd az első házassági évfordulóján elfogyasztja. Ha ti is készültök erre,
akkor külön készítsétek fel a pincéreket, hogy ezt tegyék félre és ne
szolgálják fel a vendégeknek.
Az esküvőn felszolgált sütemények,
édességek mellett egyre népszerűbbek a csoki szökőkutak is, amikor a terem
egyik sarkában felállított szökőkútból folyamatosan ehetnek a vendégek.
Kiválaszthatjátok, hogy milyen csokit szeretnétek (fehér, tej, étcsoki), de a
felhasználható gyümölcsök választéka is igen széles.
A sütemények és a torta
kiválasztása után ne feledkezzetek meg a kóstolásról, de ez már megtörténhet
jóval előbb is, amikor még nem tudtok dönteni. A cukrászok több előkóstolást is
tartanak igény esetén, erről semmiképpen se mondjatok le, hogy ne érjen titeket
meglepetés az esküvő napján!
Elérhetőségeim:
Bánhegyi Zsófi
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895
E-mail: info@eskuvonektek.hu
web: www.eskuvonektek.hu